Cercar en aquest blog

divendres, 22 de maig del 2009

L'hòstia endolcida

Unes bombolles que floten, que pateixen els cops d'aquesta vida d'una manera innocent i indefensa, que no toquen -o no els deixen tocar- mai de peus a terra, fan un dibuix genial del que ha estat la curta experiència vital de la gent jove dels nostres dies.
Sense apropar-se gaire als tòpics recurrents que circulen via e-mail sobre la generació dels 80, Aleix Saló burxa les ferides que provoca aquesta època de coixins ostentosos sobre sofàs precaris al còmic Fills dels 80. La generació bombolla. Fa picar contra el terra les bombolles una a una, deixant palpar l'asfalt al també innocent lector. Des dels referents culturals d'infantesa, de l'oci i l'educació rebuda, al pluriempleo juvenil, la inflable hipoteca i la postmodernitat política. Tot això filtrat i convertit en material per a fer riure, en forma de novel·la gràfica publicada per edicions Glénat.
El pròleg del llibre és cosa de'n Kap, que fa poc temps també ha publicat els reculls Manar! Manar! Com s'ho munten per mantenir-se a la poltrona i ha compilat Canya al Borbó! Iconografia satírica de la monarquia espanyola, i que ahir, per exemple, va publicar això:
La recepta del govern contra la crisi

Agraïts hem d'estar a aquests autors i a tota la gent que prèn la força de l'humor per mastergar les barbaritats i les veritats del que passa cada dia. Els humoristes, siguin gràfics, televisius, musicals... acompanyen des de fa molts anys els anars i venirs d'aquesta Polònia impotentment assenyada, des del racó més quotidià fins a l'aventura més metafísica. Catalins i catalauniques sobrevivim també a base de dosis d'humor amb llibertat amb crítica directa.

Potser sigui aquesta la manera de canalitzar els mals endèmics d'una societat que, malgrat tot, s'esforça per riure i lluita per somriure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada